
Vier leerlingen uit groep 7 van AMOS-school De Odyssee hebben in een bijzonder project hun wijk de Aker letterlijk op de kaart gezet. Samen met leerlingen van twee andere scholen uit de buurt deden ze onderzoek en interviewden ze mensen uit hun wijk. Centraal stond daarbij de vraag wat mensen in de Aker verbindt en waar zij trots op zijn. De uitkomsten werden met een echte ontwerper vastgelegd op de ‘Aker belevingskaart’. Van het hele proces is ook een reportage gemaakt.
Verbinding met de wijk
De directeuren van de deelnemende scholen zochten met dit burgerschapsproject de verbinding met hun wijk de Aker. Samenwerking tussen scholen, ouders, ondernemers en buurtbewoners draagt bij aan een buurt waarin het prettig is om te wonen, werken en op te groeien. Het project werd daarom gefaciliteerd door Stadsdeel Nieuw-West.
Solliciteren
Monique de Jong, leerkracht van groep 7 en coördinator van het project op de Odyssee, vertelt hoe de kidsreporters werden geselecteerd: “De leerlingen van de groepen 7 zagen in de klas een introductiefilmpje en kregen de uitnodiging om te solliciteren naar de ‘vacature’ van reporter. De kinderen die interesse hadden hebben een sollicitatiebrief geschreven. Uit deze brieven hebben we vier leerlingen gekozen”.
Als een echte verslaggever de buurt in
De kinderen gingen in drie kleine teams op onderzoek uit en werden daarbij begeleid door een professionele filmer en een crew van het Pakhuis voor Onderwijsinnovatie. Ze onderzochten hoe het is om te wonen en op te groeien in de Aker en kozen onderwerpen uit die volgens hen een plekje op de kaart verdienen, zoals kunstwerken, pleinen en speelplaatsen. Ook bedachten ze activiteiten, bijvoorbeeld een speurtocht, waardoor mensen in de buurt elkaar beter leren kennen. Ook die werden op de kaart gezet. Aan de hand van de Aker belevingskaart zullen de scholen de activiteiten ook daadwerkelijk in de wijk uitvoeren.
En hoe vonden de leerlingen het om als echte verslaggever op pad te gaan? In één woord: geweldig! Ze vonden het leuk om hun buurt beter te leren kennen, ‘reporterskills’ te leren en samen te werken met kinderen van de andere scholen. Zo geeft één van hen aan: “Ik heb geleerd voor de camera te staan en als ik nu een KidzReporter tegenkom op straat, zeg ik gewoon ‘hoi!’”
Kwartiermakers van morgen
Op 13 juli vindt in de Molen van Sloten de feestelijke onthulling van de kaart plaats door de reporters én gebiedsmanager Badia Bentajeb. Daarbij zijn ouders, leerkrachten, buurtbewoners en andere genodigden aanwezig. En dat is pas het begin: de schooldirecteuren en het stadsdeel zijn zo enthousiast over het project dat er een doorstart komt met een officiële raad van kinderen van de drie scholen: Kwartiermakers van morgen! Deze kinderraad wordt gesprekspartner van het stadsdeel en mag meedenken over de ontwikkeling van de buurt. Een prachtig resultaat van een bijzonder project!