19 februari 2020
De leerlingen van basisschool de Nautilus lezen iedere dag 30 minuten uit een boek dat ze zelf hebben uitgekozen.
“We vinden lezen erg belangrijk en bevorderen actief de leesmotivatie door veel te praten over boeken. Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, het is dé manier om hun woordenschat en kennis over de wereld uit te breiden”, aldus Maria Streefkerk, juf groep 5/6 van de Nautilus.
Toch valt het op dat de meeste kinderboeken niet divers zijn. Kinderen missen stoere meisjes als hoofdpersoon, personages met een getinte of donkere huid, maar ook met een moslim achtergrond. De kinderen kunnen zich maar zelden inleven in de personages van de boeken die nu aanwezig zijn in de bibliotheek. Daarom zijn de kinderen van de Nautilus in actie gekomen. Ze hebben verschillende uitgeverijen aangeschreven d.m.v. brieven en tekeningen om aandacht te vragen voor deze kwestie.
De boekenmakers laten weten dat ze er hard mee bezig zijn, maar dat het inderdaad wel beter kan.
Op woensdag 22 januari, de dag van het Nationale voorleesontbijt, kwam de redactie van het jeugdjournaal bij de Nautilus langs om de kinderen en de juf te vragen naar hun ervaringen.
Het item is via onderstaande link terug te kijken.
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2319746-er-zijn-echt-weinig-boeken-over-moslimkinderen.html
Ook verscheen er een column geschreven door Reza-Kartosen-Wong in Het Parool op zondag 26 januari jl. waar de leerlingen en de juf van groep 5/6 van de Nautilus aan het woord komen. Hier refereert hij eigenlijk naar een eerder stuk van 6 mei 2019, ook gepubliceerd in Het Parool. ‘Diversiteit in kinderboeken is goed voor ieder kind.’ De helden in kinderboeken zijn nog altijd vooral witte jongens. Het is tijd voor uitgevers om op zoek te gaan naar een diverser aanbod, aldus Reza Kartosen-Wong.
https://www.parool.nl/columns-opinie/diversiteit-in-kinderboeken-is-goed-voor-ieder-kind~b735fe29/