Een goede start bij AMOS - AMOS Onderwijs

Een goede start bij AMOS

De ontwikkeling van iedere leerling die aan een AMOS-school wordt toevertrouwd staat voorop. Deze ontwikkeling is natuurlijk alleen mogelijk als we ook goed voor onze leerkrachten zorgen en aan hun professionalisering werken.
Specifiek voor startende leerkrachten en (beginnende) zij – instromers bieden we het programma “Een goede start bij AMOS” aan. Onderdeel hiervan is dat in de laatste week van de zomervakantie op twee momenten in verschillende stadsdelen een startbijeenkomst georganiseerd is. Dit omdat een goede start in de eerste weken van het schooljaar belangrijk is om een goede structuur neer te zetten.
Klassenmanagement, lokaalinrichting, kennismaking met de leerlingen staan hierbij centraal, maar ook de interactie bij de start van het schooljaar.
Bij de startbijeenkomst is hier ruimschoots aandacht aan besteed en aan het eind van de bijeenkomst hebben alle deelnemers een begin gemaakt met de planning voor ‘de gouden weken’. Deze kunnen zij direct inzetten in de praktijk.

Lisa Maas: “Als organisator van de bijeenkomsten kijk ik terug op twee zeer geslaagde dagen waarin ik een enorme gedrevenheid en betrokkenheid ervaren heb. Met elkaar hebben we gesproken over de gouden weken en groepsvormingsprocessen die daarbinnen spelen. Een zeer interactieve bijeenkomst en een feestje om vorm aan te geven met elkaar. Ik wens iedereen een heel fijne start van het schooljaar!”

Ervaringen van deelnemers:
“Tijdens de startbijeenkomst van AMOS heb ik mijn ideeën kunnen uitwisselen met mensen die ook startend leerkracht zijn. Het is geruststellend om te zien dat iedereen eigenlijk tegen dezelfde dingen aanloopt en dat je samen meer weet dan alleen.
Er hangt veel af van de ‘gouden weken’. Daarom is het best stressvol om hier een planning voor te maken. Wat zijn mijn prioriteiten? Wat moet ik doen om het plezierig te maken voor iedereen? Hoe zorg ik voor een goede samenwerking met mijn duo?
Ik heb vandaag tips gekregen voor het inzetten van coöperatieve werkvormen en energizers om de groepsvorming te bevorderen. Proces is daarin belangrijker dan inhoud. Ik ben van plan samen met de kinderen op zoek te gaan naar een manier van werken die voor iedereen prettig en veilig voelt. Zo kunnen we samen een mooi jaar tegemoet!”

“Leerzame en inspirerende dag met fijne praktische tips om de eerste weken goed van start te gaan. Ook fijn om mede starters te ontmoeten, die je de komende tijd kan opzoeken voor hulp of tips.”

“Als zij-instromer heb ik de geweldige kans om mij binnen twee jaar te laten omscholen tot gediplomeerd leerkracht in het basisonderwijs. Ik heb er enorm veel zin in en natuurlijk vind ik het ontzettend spannend om na de zomervakantie mijn eigen klas op de Poseidon te mogen gaan leiden en begeleiden.
19 augustus heb ik de startersbijeenkomst vanuit het AMOS bestuur bijgewoond. Ontzettend fijn, zinvol en relevant om samen met een groep starters theorie, kennis en voorbeelden te krijgen van de lerarenopleider (Lisa Maas). Ook was er alle ruimte voor het stellen van vragen en met elkaar in gesprek te gaan over mogelijke situaties. Top om hiermee te mogen starten en nog wat extra bagage mee te kunnen nemen naar de start van het schooljaar!”

“Ik heb er veel aan gehad en vond het erg leuk.
Een informatieve bijeenkomst gegeven door een enthousiaste trainer met goede kennis van zaken. Ik heb leuke voorbeelden en praktische tips gekregen die mij de aankomende weken zeker gaan helpen.”

“Heerlijk om 19 augustus het schooljaar te beginnen met deze startbijeenkomst voor beginnende leerkrachten bij Amos. Natuurlijk hebben we allemaal tijdens de vakantie nagedacht over wat we dit schooljaar anders en beter willen. Tijdens deze starterstraining zet je deze gedachten om in praktische planningen, met bijbehorende theorie, zodat ook je pedagogisch inzicht groeit. Daarnaast is het leuk en leerzaam om andere starters/ zijn-instromers te leren kennen en ervaringen te delen. Grootste winst: het hoofd staat weer op lesgeven, we hebben een stevig begin gemaakt met de planning voor de “Gouden Weken” in de klas en we hebben aan Lisa Maas, met haar heldere, rustige en duidelijke uitstraling, direct een fijn voorbeeld van hoe je humor en energie voor de klas kunt staan. Dank je wel Lisa!”