AMOS scholen blij met zonnedaken - AMOS Onderwijs

AMOS scholen blij met zonnedaken

Amsterdam, 3 juni 2021 – Met ingang van 1 juli wekken nog eens 11 scholen van AMOS met de kracht van de zon hun eigen duurzame energie op. Het totaal aantal panden met zonnepanelen van AMOS komt hiermee op 19. De symbolische ingebruikname van de panelen werd vandaag in aanwezigheid van de wethouder duurzaamheid in klein gezelschap feestelijk gevierd op de Nelson Mandelaschool. Een mooie locatie hiervoor aangezien de school vanaf de zomer onder de naam IKC Frankendael zelf ook een nieuwe, zonnige toekomst tegemoet gaat.

Met de realisatie van 11 extra zonnedaken laat AMOS zien zich in te zetten voor het milieu én een duurzame toekomst en hoopt daarmee leerlingen bewust te maken van de onschatbare waarde van zonnepanelen op hún schooldak. Op de 11 daken zijn in totaal maar liefst 935 zonnepanelen – goed voor zo’n 351 kWp – geplaatst. En eerlijk is eerlijk: naast de ideële motieven leveren deze panelen ook een flinke kostenbesparing op voor de scholen van AMOS waarmee deze investering ook weer terugverdiend kan worden.

Met de afronding van het project “Zonne-energie op Amsterdamse scholen” staat het totaal aantal scholen met zonnepanelen in Amsterdam nu op 141. Dat is maar liefst 42% van de Amsterdamse scholen. “Maar dat is nog lang niet genoeg”, aldus wethouder Marieke van Doorninck. “Amsterdam heeft zichzelf als doel gesteld geen geschikt dak onbenut te laten voor het opwekken van schone energie met behulp van zonnepanelen.”

Arie van Loon, lid college van bestuur bij AMOS: “Hopelijk kunnen we met dit moment andere schoolbesturen inspireren extra zonnepanelen op hun schooldaken te realiseren en daarmee het percentage van 42% in Amsterdam flink opvoeren.”

Arie van Loon

Het project “Zonne-energie op Amsterdamse scholen” is in samenwerking met de gemeente en het schoolbestuur van ASKO gerealiseerd. De deelnemende scholen van AMOS zijn:
Catamaran Landlust, Catamaran Fagelstraat, Frankendaelschool (Von Liebigweg), Nelson Mandelaschool, Nautilus Flevohof, Neptunus, Oranje Nassauschool (in 2022), basisschool Schreuder, Dr. de Visserschool (in 2023), IKC Het Talent en Pro Rege Noorderhof.