8.000 Zonnepanelen voor scholen in Nieuw-West - AMOS Onderwijs

8.000 Zonnepanelen voor scholen in Nieuw-West

Woensdag 20 december hebben zes Amsterdamse schoolbesturen, waaronder AMOS, hun handtekening gezet onder het project ‘Zon op scholen in Nieuw-West’: een unieke samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs. Hiermee staat de afspraak dat maar liefst 34 scholen in Nieuw-West de komende jaren zo’n 8.000 zonnepanelen op hun daken laten aanbrengen. Het project verhoogt het totale aantal zonnepanelen in Amsterdam met 8 procent ten opzichte van 2016.
Initiatiefnemer Joke Middelbeek, bestuurder Stichting Westelijke Tuinsteden, is blij: ‘Door op deze schaal de handen ineen te slaan, besparen we niet alleen ontzettend veel geld, maar we benadrukken ook hoe belangrijk duurzaamheid is. En we geven een mooi voorbeeld voor de hele stad!’ De zonnepanelen leveren per jaar ruim 2 miljoen kWh aan schone zonnestroom, het equivalent van het verbruik van 640 huishoudens. Ze voorzien in bijna de helft van het totale elektriciteitsverbruik van de scholen.
De gemeente Amsterdam is enthousiast over deze ontwikkeling en ondersteunt de schoolbesturen met een projectleider. Deze heeft onder meer het project begeleid en de daken van de scholen laten onderzoeken op geschiktheid voor zonnepanelen. Ook ondersteunt hij bij het indienen van subsidieaanvragen. Scholen in Amsterdam kunnen lenen uit het Duurzaamheidsfonds, maar ook gebruikmaken van de gemeentelijke regelingen voor Zon op Maatschappelijk Vastgoed en Stimulering Grote Zonprojecten.
De totale kostenbesparing door de samenwerking wordt geschat op meer dan een half miljoen euro. Bijzonder aan het project is ook dat primair onderwijs en voortgezet onderwijs met elkaar samenwerken om de scholen in Nieuw-West te verduurzamen.
De betrokken schoolbesturen in deze samenwerking zijn: AMOS, ASKO Scholen, Esprit Scholen, SOVOP, Stichting Westelijke Tuinsteden en ZAAM.